In Nederland zijn er maar liefst 11 miljoen mensen met een BKR-registratie. Als je overweegt een auto te leasen en je afvraagt aan welke voorwaarden je moet voldoen voor een financial leasecontract, dan is de term 'BKR-registratie' je vast niet ontgaan. Wanneer je kredieten of leningen afsluit, worden deze vastgelegd bij een centraal orgaan, namelijk de Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Geldverstrekkers kunnen deze gegevens raadplegen om te beoordelen of je aan je betalingsverplichtingen voldoet. Een BKR-registratie betekend niet altijd dat dit een negatieve BKR-registratie is. Op basis van een positieve of negatieve registratie kan je leaseaanvraag worden geaccepteerd of afgewezen. Zo kan een ingelopen / afbetaalde schuld zorgen voor een herstelde negatieve registratie.
Een BKR-registratie krijg je wanneer je krediet aanvraagt of als je in het verleden betalingsachterstanden hebt gehad. Bij het aanvragen van krediet bekijkt de kredietverstrekker je betaalgedrag en beoordeelt of het krediet passend is bij jouw persoonlijke en financiële situatie. Je BKR-registratie geeft kredietverstrekkers inzicht in jouw betalingsgedrag. Als je altijd op tijd hebt betaald, is er niets aan de hand en kun je zonder problemen nieuw krediet aanvragen.
Heb je betalingsachterstanden gehad, dan wordt de kans kleiner dat kredietverstrekkers je een lening verstrekken, omdat ze het risico te groot achten. Als je echter al geruime tijd je verplichtingen keurig nakomt, zien de meeste kredietverstrekkers dit als positief, mits je financiële situatie het toelaat.
Alle leningen, met uitzondering van de hypotheek, worden automatisch bij BKR geregistreerd. Vreemd, toch? Veel mensen denken bovendien dat je met een BKR-registratie helemaal geen leningen kunt afsluiten, maar dat klopt niet. Bij het aanvragen van een nieuwe lening beoordelen kredietverstrekkers eerst je kredietwaardigheid om te bepalen of je in staat bent de lening terug te betalen. Ze raadplegen hiervoor je BKR-registratie en onderzoeken je financiële situatie. Je inkomen moet stabiel en toereikend zijn, en de hoogte van je lening wordt bepaald door je inkomen. Aan de hand van je BKR-registratie kunnen kredietverstrekkers zien welke leningen je hebt lopen en hoe je betalingsgedrag is. Als je altijd je verplichtingen nakomt, is er niets aan de hand en kom je in aanmerking voor een leaseauto. Maar als je betalingsachterstanden hebt, krijg je een negatieve BKR-registratie.
Met een positieve BKR-registratie hoef je je geen zorgen te maken, maar als je een negatieve BKR-registratie hebt, betekent dit dat je bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel staat geregistreerd en dat er ergens in het verleden iets fout is gegaan met het aflossen van eerdere leningen. Dit hoeft niet altijd problemen op te leveren, maar bij het afsluiten van een financial leasecontract kan het wel obstakels veroorzaken. De kans is groot dat je dan niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen, en daarom zullen banken waarschijnlijk je leaseaanvraag afwijzen.
Een negatieve BKR-registratie hoeft echter niet per se te betekenen dat we je financial leaseaanvraag meteen afwijzen, maar het maakt het wel complexer. Zorg er eerst voor dat je je betalingsachterstanden hebt opgelost en probeer het dan opnieuw. Soms kunnen we je, met een goede onderbouwing, toch van dienst zijn. Als je registratie al lang in het verleden ligt, positieve veranderingen hebt doorgemaakt of betalingsregelingen hebt getroffen, kun je ondanks je negatieve BKR-registratie vaak toch een auto leasen.
Bij financial lease dient je auto als onderpand voor je lening. In dat geval kunnen de meeste autoleasemaatschappijen een leasecontract aanbieden, zelfs als je een negatieve BKR-registratie hebt. Dit kan echter van geval tot geval verschillen, en vaak worden er aanvullende eisen gesteld, zoals een aanbetaling. Toch zijn er veel leasemaatschappijen die het risico niet willen nemen en je aanvraag afwijzen op basis van je negatieve BKR-registratie.
Als je een negatieve BKR-registratie hebt, is het altijd verstandig om je af te vragen of leasen wel de juiste keuze is. Als je niet in staat bent om aan je betalingsverplichtingen te voldoen, wordt de leaseauto mogelijk weer ingenomen, en dat heeft gevolgen voor jou. In de meeste gevallen is het af te raden om een auto te leasen met een negatieve BKR-registratie. Als je een negatieve BKR-registratie hebt en je kunt je financiële verplichtingen niet nakomen, is de kans groot dat je leaseaanvraag wordt afgewezen. Dit heeft niet alleen te maken met je persoonlijke financiële situatie, maar ook met de aanzienlijke kredietbedragen die gemoeid zijn met autolease. Als je betalingsgedrag al enkele maanden goed is, kun je overwegen om je negatieve BKR-registratie te laten verwijderen.
Ja, je eigen registratie is gratis in te zien op de website van het BKR. Naast telefoonabonnementen en leaseauto's, zorgen ook creditcards of rood staan ervoor dat je een BKR-registratie krijgt. Dit is geen probleem mits je tijdig betaalt en geen betalingsachterstanden hebt. Houd je BKR-registratie dus goed in de gaten en wees verstandig bij het lenen van geld!