Particulier leasen

Lease vormen

 

Graag vertellen wij u graag over de verschillende lease vormen. De benaming ‘lease’ kunnen we in tweeën delen. Te weten; particulier lease of zakelijke lease. Hieronder leggen wij uit wat privé leasen inhoud, wat de verschillen zijn en de voor- en nadelen.

 

Wat is leasen
Privé lease is vergelijkbaar met het afsluiten van een huurovereenkomst voor een lange termijn. Je kan het zien als het kiezen om te huren in plaats van te kopen. Als bewoner zijnde kan je het behandelen als je eigen huis, maar de verhuurder blijft de wettelijke eigenaar.

 

Maar waarom leasen?
Als autobezitter weet je vaak niet waar je aan toe bent als het gaat om de kosten van je auto. Je betaalt je premie aan de verzekeringsmaatschappij, je betaalt wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) aan de belastingdienst, je betaalt de brandstof, ieder jaar betaal je voor een APK-keuring, een grote of een kleine beurt, het wisselen van je banden en dan zijn er nog de onverwachte schades en reparatiekosten. Wil je af van die onzekerheid, dan is leasen de beste keuze.

 

 

Private lease

Naast zakelijke autolease bieden leasemaatschappijen steeds vaker de mogelijkheid privé of particulier een auto te leasen. Dit wordt ook wel private lease genoemd. Bij deze vorm huur je voor een vast bedrag per maand een (nieuwe) auto van de leasemaatschappij. Je hebt geen omkijken naar de kosten voor de autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, pechhulp of onderhoud. Je betaalt alleen de brandstof. De leasemaatschappij is economisch eigenaar van de leaseauto. Na de looptijd van vaak 2 tot 5 jaar lever je de leaseauto in principe weer in. Het restwaarderisico ligt dan bij de leasemaatschappij. Dit is de kans op waardevermindering van de auto, ofwel wat je nog voor de auto krijgt na de leaseperiode.

 

Occasion lease

Wil je als particulier een auto leasen, maar hecht je weinig waarde aan de nieuwste modellen? Dan kun je ook een gebruikte of tweedehands auto leasen (lease). Een occasion leasen levert het zelfde gemak als bij een nieuwe. Je hebt geen omkijken naar de kosten voor de autoverzekering, wegenbelasting, reparaties, pechhulp of onderhoud. Je betaalt alleen de brandstof. Het privé leasen van een gebruikte auto is niet altijd goedkoper dan het maandelijkse leasebedrag voor een nieuwe auto. Echter je kan wel snel rijden en per slot van rekening betaal je alleen voor het gebruik, ‘de huur de van de auto’.

 

Private buy

Heb je nog niet de mogelijkheid om een auto te kopen en kies je liever niet voor private lease, dan is private buy van de ideale middenweg. Met private buy betaal je een vast bedrag per maand voor een nieuwe of jong gebruikte auto, zijn de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekering en pechhulp gedekt. Tot slot heb je meerdere keuzes na het einde van het contract: je auto inruilen, afbetalen en bezitten óf een nieuw voorstel ontvangen voor een andere auto!