Netto Operational Lease

Hoe werkt een Netto operational lease? 

 

 

Naast de bekende vormen operational lease en financial lease bestaat ook het ‘product’ netto operational lease. Netto operational lease is feitelijk een samenvoeging van operational lease en financial lease. Enkele aanschafkosten zijn verwerkt in het maandtermijn zoals: afschrijving en rente. Overige kosten als onderhoud, wegenbelasting, verzekering, winterbanden en dergelijke zijn vaak voor de klant zelf. Daarnaast is bij deze vorm vaak een eindtermijn ingebouwd waarbij de klant het object direct kan aankopen na afloop van het contract. Bij een netto operational lease kan een bedrijf door het opnemen van een (kleine) slottermijn de investering activeren op de balans. Een ander belangrijk voordeel is dat bij deze lease vorm de BTW kan worden mee gefinancierd en niet hoeft te worden aanbetaald. De lessee ontvangt maandelijks een factuur inclusief BTW. Bij een financial lease moet een bedrijf altijd de BTW uit de liquide middelen voldoen.

 

Dit zijn de voordelen van een netto operational lease:

 

– Aantrekkelijke, lage maandlasten.
– Vaste maandlasten, waarbij de rente vast staat en zakelijk aftrekbaar is.
– Uitbesteding van investering tot 100% van het voertuig (inclusief de BTW).
– Eigen beheer voertuig.
– Mogelijk geen restwaarde risico.
– Keuze om de auto op de balans te activeren.
– Overname leaseauto na einde looptijd mogelijk / vastgelegd.
– Het leenvermogen wordt zo min mogelijk aangetast en uw liquiditeiten blijven beschikbaar.
– Mogelijkheid van aanbetaling of slottermijn.

 

Economisch eigenaar


De auto staat op de balans van de onderneming en wordt gezien als bedrijfseigendom. Hierdoor profiteer je direct van vele fiscale voordelen zoals; afschrijven, investeringsaftrek, renteaftrek en terugvordering van de btw.


Juridisch eigenaar


De bank blijft juridisch eigenaar van de auto totdat de laatste termijn is voldaan. Dit betekent dat als je de auto niet meer kunt betalen, doordat bijvoorbeeld de onderneming failliet gaat, deze als onderpand gezien wordt.