Wat zijn marge auto's

 

 

Het begrip "marge auto's" is in de autowereld een term die verwijst naar verschillende fiscale mogelijkheden voor het desbetreffende goed. In deze gids gaan we dieper in op marge auto's, de verschillende categorieën en wat u moet weten over BTW auto's en marge auto's.

 

Wat Zijn Marge Auto's?


Marge auto's zijn voertuigen waar de BTW niet meer terug te vorderen is, in tegenstelling tot BTW auto's of nieuwe auto's. Simpelweg kunnen we stellen dat een personenauto of bedrijfsauto waarbij geadverteerd staat dat het een BTW voertuig betreft dat u BTW kunt aftrekken. Bij een marge voertuig is dit niet het geval. Het is van uitermate groot belang dat u dit controleert op de factuur, zo voorkomt u verrassingen. Wat zijn verder nog de verschillen? 

 

1. Marge Auto's: Deze voertuigen kunnen zakelijk worden opgevoerd en hier kan op worden afgeschreven. Bij verkoop, dus bijvoorbeeld na de financial lease termijn, kunt u de auto verkopen alleen draagt u dan wel BTW af over de verkoopwaarde terwijl u geen BTW terug heeft gehad, hierna is het voertuig weer een BTW voertuig. Een van de voordelen is dat u de BTW niet hoeft voor te schieten omdat de transacte geen BTW bevat.

 

2. BTW Auto's: Deze voertuigen kunnen bij de eerste BTW aangifte na aanschaf worden meegenomen, u krijgt dan het BTW bedrag terug. Deze dient u alleen bij een financial lease voor te schieten. De auto is aftrekbaar en u verkoopt de auto na afloop weer door met BTW. 

 

 

Belastingen en BTW bij Marge Auto's

 


Het belangrijkste verschil tussen marge auto's en BTW auto's ligt in de manier waarop belastingen en BTW worden toegepast. Bij marge auto's is de BTW al afgedragen door een eindgebruiker, daarom is deze niet meer terug te vorderen. Enkel over de mogelijke afleverkosten bent u BTW verschuldigd en deze kunt u als ondernemer terugvragen. Mocht dit het geval zijn dan zal er op de factuur een klein bedrag aan BTW staan.

 

 

Wanneer Zijn Marge Auto's een Goede Keuze?

 


Marge auto's zijn vooral aantrekkelijk voor eenmanszaken en ZZP'ers. Zij kunnen besluiten de auto buiten de boekhouding te houden en het geld als het ware van de onderneming te lenen. De termijn wordt dan prive voldaan maar hierdoor is er ook geen bijtelling verschuldigd. De BTW wordt niet teruggehaald en de auto wordt erna weer door de ondernemer als marge verkocht omdat hij dit vanuit zijn particuliere naam doet. 

 

 

Conclusie


Marge auto's zijn auto's waarvan de BTW niet meer onttrokken kan worden, dit betekend echter niet dat ze niet interessant zijn voor een eenmanszaak of ZZP'er. Het is echter van cruciaal belang om juist en goed advies in te winnen afhankelijk van uw situatie. Of u nu op zoek bent naar een zakelijk voertuig of een persoonlijke auto, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over uw keuzes en de financiële implicaties ervan.